Ierse rood witte Setterclub

Diversiteitsonderzoek

In Amerika, op de Universiteit van Californië, is er nu de mogelijkheid om deel te nemen aan een diversiteitsonderzoek. De Universiteit van Californië – Davis is een Amerikaanse openbare onderwijs- en onderzoeksuniversiteit en een van de tien campussen in het gerenommeerde Universiteit van Californië-systeem. 

Het Veterinary Genetics Laboratory (VGL) heeft in samenwerking met Dr. Niels C. Pedersen en medewerkers een panel van korte tandem repeat (STR) -markers ontwikkeld die genetische heterogeniteit en diversiteit meten in het hele genoom en in het Dog Leukocyte Antigen (DLA). ) Klasse I- en II-regio’s voor specifieke hondenpopulaties. Dit testpanel is nuttig voor hondenfokkers die op DNA gebaseerde testen willen gebruiken als aanvulling op diepgaande stambomen. Op DNA gebaseerde informatie over genetische heterogeniteit en diversiteit, samen met DNA-testresultaten voor gewenste fenotypes en gezondheidskenmerken, kan helpen bij het informeren van fokbeslissingen.

Een DNA-gebaseerde genetische beoordeling van het Ierse rood en witte setterras bevindt zich nu in de fase van de voorlopige resultaten met als doel een snapshot te maken van individuele en ras-brede genetische heterogeniteit en diversiteit. Bij deze eerste test waren 41 honden uit de VS betrokken (n = 31), Canada (n = 1), Groot-Brittannië (n = 1), Nederland (n = 6), Oostenrijk (n = 1) en België (n = 1). Deze database zal geleidelijk worden uitgebreid naarmate er meer honden worden toegevoegd met het doel om alle bekende allelen voor het ras te karakteriseren op 33 STR loci over het genoom, evenals alle bestaande DLA klasse I en II haplotypes geïdentificeerd door zeven STR’s.

De Ierse rood-witte Setterclub onderstreept het belang van deze testen en hoopt dat dit in de toekomst het ras ten goede komt.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe zo'n uitslag er uitkomt te zien.